POLITIK HARIAN

Blog List G - I

Monday, August 17, 2009

Ahli Pas perlu berani tegur pemimpin: Khairy
ROMPIN: Ahli Pas perlu lebih bertanggungjawab dan berani menegur pemimpin mereka yang dilihat sanggup membenarkan DAP menghina Islam.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, berkata mereka tidak sepatutnya mendiamkan diri dengan tindakan pemimpin mereka yang berterusan mengeluarkan kenyataan yang dilihat boleh menjejaskan identiti, agama dan bangsa.

"Pas hari ini kita lihat sanggup mengorbankan prinsip mereka demi kuasa dan ini jelas menunjukkan pemimpin mereka mempamerkan trend yang tidak sihat kepada politik negara.

"Jika mereka bertanggungjawab, mereka tidak sepatutnya mengizinkan pemimpin mereka menghina Islam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Pemuda Umno bahagian Rompin dekat sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang disifatkan ramai pihak sebagai tidak mempunyai pendirian konsisten apabila menghalalkan pemimpin DAP menghina Islam.

Khairy berkata, ahli Pas sendiri perlu bangkit dan memperbetulkan keadaan kerana Umno hanya mampu bertindak dari luar.

Katanya, mereka sepatutnya berani menegur pemimpin mereka dan bukannya terus memberi ruang kepada lebih banyak keburukan berlaku.

"Kita perlu menghormati agama lain tetapi jangan pula kita membiarkan agama lain menghina kita," katanya.

Blog List J - L